WOW

Loading Events
  • This event has passed.

De Wereld Heeft Gezicht Verloren

Documentary screening

WHEN: Thursday 7 September 19:30

This event is in Dutch.

“Schrijven is de wetenschap van het intieme” – een uitspraak van de Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid H. Roemer (1947). Zij kreeg in 2016, als eerste auteur van Caraïbische oorsprong, de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde uitgereikt. Vijftien jaren lang trok Roemer rond met kat, laptop en rugzak. Niemand wist meer waar ze was, ze leefde in complete afzondering. Uiteindelijk wist regisseur Cindy Kerseborn haar na een intensieve zoektocht op te sporen en aan te praat te krijgen. En al is het soms met tegenzin: de charismatische Roemer toont zich van een kwetsbare kant. In De Wereld Heeft Gezicht Verloren’ wordt het schrijverschap van Roemer onder de loep genomen en is goed te zien hoe belangrijk het voor haar is.

In de film zien we de eigenzinnige Roemer kuieren in een Gents klooster, met af en toe die pretoogjes. Niet alleen prachtige gedichten komen voorbij, maar ook fraaie uitspraken:

“Met Suriname ben ik getrouwd
Nederland is mijn minnaar
met Afrika heb ik een homosexuele relatie
en met elk ander land ben
ik bereid slippertjes te maken”

De film wordt geïntroduceerd door regisseur Cindy Kerseborn en naderhand vindt er een Q&A met haar plaats. Klik hier voor het Facebook event.

Bekijk hier de trailer.

Deze screening vindt plaats in het kader van de expositie Guess Who’s Coming to Dinner Too? van Patricia Kaersenhout. Roemer opende de tentoonstelling op 29 juni en  droeg daarbij deze speech voor:

Klik hier voor de speech van Astrid Roemer.

Trailer 'De Wereld heeft gezicht verloren' (Cindy Kerseborn)