WOW

Interview met Wael voor de Lieve Stadskrant

Op 5 mei vieren we de vrijheid, natuurlijk ook bij WOW op 5 mei bij de Lieve Mensen! Vrijheidsmaaltijd. Het thema dit jaar is ‘De Lieve Stad’, naar de woorden van onze overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Maar wat is een lieve stad, en wie maakt de stad? We stelden deze vragen aan verschillende mensen in Amsterdam west voor onze Lieve Stadskrant. Een van de mensen die wij interviewden was Wael Almohamad, die een éénjarige hospitality-opleiding volgt bij het WOW Horecatraject, een samenwerkingsproject tussen WOW, het ROCvA en de Gemeente Amsterdam.

Wat vind je van de mensen in Amsterdam?
Ik ben met zes vrienden vanuit Syrië via Libanon naar Nederland gekomen. Twee van hen wonen in Schiedam, één in Haren en één in Den Haag. Toen ik een plek kreeg in het AZC in Amsterdam zag ik elke dag mensen komen om ons te helpen en ons dingen te leren. Het Leger des Heils en de Amsterdammers hebben ons enorm geholpen.

Vind je Amsterdam een Lieve Stad?
Ja, heel lief zelfs. Ik woonde eerst in Utrecht en daar vond ik het helemaal niet leuk. Ik werd zo moe daar. Maar hier in Amsterdam ken ik inmiddels de hele stad en gaat het echt beter met me. Ik heb nu een ‘thuis’ in Amsterdam-Noord en ik zit elke dag op de fiets. Amsterdam ís een lieve stad!

Wat is het belangrijkste in De Lieve Stad?
Het belangrijkste voor mij is om snel te leren en ik wil graag alles leren. En de mensen zijn allemaal aardig. Overal, op school, in de winkel, in het restaurant, allemaal. In Libanon, waar ik jaren heb gewerkt, was alleen maar werk, verder niks. Ze hebben daar ook heel veel problemen. Ik kon daar alleen werken en verder niet echt meedoen. Hier is het veel beter.

Hoe ben je bij WOW terecht gekomen?
Via een uitruil kon ik verplaatsen van het AZC in Utrecht naar het AZC aan de Havenstraat 6 in Amsterdam. Ik kende niemand in Utrecht maar wel mensen in Amsterdam. Daarom mocht ik naar Amsterdam. In het AZC heb ik met mijn begeleider gepraat over een opleiding. Zo kon ik via House of Hospitality bij WOW terecht. Ik ben blij dat ik mee mag doen.

En wat wil jij voor De Lieve Stad doen?
Ik wil aan het werk en dingen bijdragen aan Amsterdam. Ik wil chef worden en een restaurant openen zodat mensen bij me kunnen komen eten. Dan kan ik Amsterdam dingen leren over de Arabische keuken. Ik heb ook een plan om aan het werk te gaan. Ik vind de horeca-opleiding in WOW echt interessant, en via het House of Hospitality (van de Gemeente Amsterdam) mag ik solliciteren bij WestCord Hotel Jakarta (dit hotel opent op 31 mei 2018 aan de Javakade, red.). Als ik bij Hotel Jakarta chef kan worden in een werken-leren-traject zal dit me helpen om hier een toekomst op te bouwen.